Terug naar overzicht

Wat is het beste mandje voor mijn kat?

02 april 2021

Vorm

Katten liggen vaak min of meer opgerold. Ze liggen graag met hun rug tegen een opstaande rand. Dat geeft ze een gevoel van veiligheid. Katten horen twee type rustplekken te hebben: Eén op de grond die aan drie kanten dicht is en één op een hoge plek.

Als er meerdere katten in huis zijn moeten ze de mogelijkheid hebben om zich uit het zicht van de andere katten terug te trekken. Beschutte plekjes kunnen ook dienstdoen als schuilplaats. Een kartonnen doos op zijn zijkant is vaak al geschikt. Een andere tip is om het reismandje van je kat in de huiskamer te zetten. Dan kan hij er ook meteen aan wennen voor als hij naar de dierenarts moet. 

Locatie

Elke kamer waar de kat vaak komt zou een geschikte verstopplek en een uitkijkpunt moeten hebben. Het kunnen kiezen uit meerdere slaapplekjes is erg belangrijk voor een kat. Let erop dat ook oudere katten deze makkelijk moeten kunnen bereiken. Zorg voor rustige plekjes, dus niet naast lawaaierige apparaten. Als een mandje lange tijd niet gebruikt wordt, zet het dan eens op een andere plek.

Materiaal

Uit onderzoek blijkt dat katten de voorkeur geven aan polyester-fleece, (golf)karton en natuurvezels zoals jute en biezen stoelzittingen.

Polyester-fleece heeft echter een aantal nadelen waardoor je beter voor (organic) katoen fleece kunt kiezen. Mijn ervaring is dat katten dit minstens net zo fijn vinden.

Polyester-fleece verliest tijdens het wassen namelijk grote hoeveelheden microplastics. Gemeentelijke afvalwatersystemen lozen vaak in rivieren en oceanen. PET is niet biologisch afbreekbaar en de verspreide microplastics worden opgenomen door al wat in zee leeft waardoor het terechtkomt in de voedselketen. Daarnaast zorgt polyester fleece voor een statische vacht waardoor je sneller last hebt van klitten.

Senioren, katten ouder dan 10 jaar, kunnen minder spierweefsel hebben of last hebben van orthopedische problemen. Een zachte, warme ondergrond is dan extra belangrijk.

Doen

Kijk nog eens kritisch naar de slaap- en verstopplekjes van je kat(ten). Hebben ze genoeg keuze? Kunnen ze uit het zicht van elkaar rusten? Is het warm, zacht en comfortabel? Heb je dekens van polyester fleece? Gooi ze niet weg maar maak er een zacht plekje van en doe er een doek van katoen fleece overheen.

Ada van der Molen
www.kattenadvies.com

 

Bronnen

 • Irene Rochlitz, A review of the housing requirements of domestic cats (Felis silvestris catus) kept in the home, Applied Animal Behaviour Science, Volume 93, Issues 1–2, 2005, Pages 97-109
 • Carney Almroth BM, Åström L, Roslund S, Petersson H, Johansson M, Persson NK. Quantifying shedding of synthetic fibers from textiles; a source of microplastics released into the environment. Environ Sci Pollut Res Int. 2018;25(2):1191-1199. doi:10.1007/s11356-017-0528-7
 • Wikipedia-Fleece
Huisdierenoppas Blog

 • 5 redenen waarom honden trekken aan de lijn

  Waarom trekken honden aan de lijn en wat kun je hieraan doen? Lees de 5 belangrijkste tips van Dominique Verschuren om trekken aan de riem te voorkomen.

  01 maart 2023
 • Welzijnsbewust opvoeden en trainen

  Gelukkig hoor en zie je het steeds meer. Het welzijnsbewust opvoeden en trainen van honden, paarden, katten en kleine knagers. Maar wat houdt dat welzijnsbewust opvoeden en trainen nou eigenlijk in?

  02 februari 2023
 • Wandelen met een hond

  Het klinkt zo alledaags: wandelen met je hond. Dat doet toch iedereen die een hond heeft? Maar wat houdt dat nu eigenlijk in?  En is zo’n wandeling voor iedere eigenaar en iedere hond hetzelfde?

  03 januari 2023