Terug naar overzicht

De beste verzorging voor een konijn

17 december 2023

Het verzorgen van een konijn lijkt simpel, maar er komt het een en ander bij kijken. Van het beste dieet tot de juiste verzorging, het is praktisch om de nodige kennis in huis te hebben. Daarnaast is het kunnen herkennen van ziektes ook een essentieel onderdeel van het hebben van een konijn. Heb jij sinds kort een konijn of ga je binnenkort voor een konijn zorgen? Lees dan vooral verder om meer te leren over de beste verzorging voor een konijn.

Passende voeding: een essentieel onderdeel

Vanzelfsprekend is voeding en water een essentieel onderdeel van het houden van een konijn. Er worden allerlei verschillende soorten konijnenvoer aangeboden, maar welke is nu het meest geschikt? Belangrijk is om te realiseren dat hooi het hoofdbestanddeel van het dieet van een konijn is. Een makkelijke regel is om een konijn elke dag een pluk hooi te voeren dat minstens even groot is als het dier zelf. Meer hooi neerleggen is natuurlijk beter, zo zit het konijn niet zonder voer. Daarnaast krijgen konijnen vaak ook brokjes of een ander aanvullend voeder. Gedroogde meelwormen vallen onder een zeer voedingsrijk en gezond dieet voor konijnen dankzij de kwalitatieve oliën, vele vitaminen en het hoge eiwitgehalte. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het konijn te allen tijde water tot zijn beschikking heeft.

Houd de vacht en nagels bij

Hoewel konijnen van zichzelf zeer schone dieren zijn en in principe niet veel vachtverzorging nodig zullen hebben, zijn er een aantal rassen die wel meer verzorging nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan langharige rassen: voor dit soort konijnen is het regelmatig borstelen van de vacht van belang, vooral gedurende de rui periode. Borstel altijd met de haarrichting mee, want dit is het meest comfortabel voor het konijn. Zorg er daarnaast voor dat de nagels van het konijn met enige regelmaat geknipt worden. Gemiddeld moeten de nagels eens in de twee tot drie maanden geknipt worden. Let er bij het knippen altijd op dat je de nagel niet te kort knipt. Knip de nagels daarnaast altijd met een speciaal nagelschaartje voor konijnen. Mocht je jezelf niet kundig genoeg bevinden, kun je ervoor kiezen om het door een dierenarts te laten doen.

Voorzie je konijn van een fijne leefomgeving

Over het algemeen worden konijnen vooral in een hok gehouden. Bij het uitzoeken van een geschikt hok is het belangrijk om te letten om de ruimte die het biedt. Door ervoor te zorgen dat het hok groot genoeg is voor twee konijnen ben je ervan verzekerd dat het konijn genoeg leefruimte heeft. Vanwege het natuurlijke instinct van een konijn om zich te verbergen bij dreiging, is het belangrijk dat het hok in ieder geval een ruimte heeft waar ze zich kunnen terugtrekken. Daarnaast moet het hok een dusdanige hoogte hebben dat het konijn op zijn achterpoten kan staan en nog steeds voldoende ruimte boven de oren heeft. In principe zou het hok dan rond de zestig centimeter hoog zijn.

 

Huisdierenoppas Blog

 • 5 Supplementen voor de gezondheid van jouw hond

  Elk kwispelstaartje verdient het allerbeste. Dit betekent niet alleen liefde en aandacht, maar ook een dieet dat verrijkt is met de cruciale voedingstoffen die hun welzijn in tiptop orde houden.

  28 februari 2024
 • De beste verzorging voor een konijn

  Het verzorgen van een konijn lijkt simpel, maar er komt het een en ander bij kijken. Van het beste dieet tot de juiste verzorging, het is praktisch om de nodige kennis in huis te hebben.

  17 december 2023
 • Oppassen op katten; alles wat je wil weten

  Het spreekwoord luidt, als de kat van huis is, dansen de katten op tafel. Het is daarom handig om een kattenoppas aan huis te nemen als je bijvoorbeeld op vakantie wil.

  08 november 2023