Terug naar overzicht

Goede voornemens voor jou en je hond.

05 januari 2022

Goede voornemens wél volhouden. 

De start van een nieuw jaar is de uitgelezen kans om goede voornemens te maken. Een frisse start, nieuwe kansen, het moment om het allemaal net een beetje anders te gaan doen dan afgelopen jaar. Dit hoeven niet per se hele grote veranderingen te zijn. Grote veranderingen zijn immers veel lastiger vol te houden dan kleinere. Daarnaast kunnen meerdere kleine veranderingen samen een grote impact hebben. Dus ben je niet van de grote stappen, ga dan vooral voor de kleintjes. Dit zouden we tijdens het trainen van onze hond ook vaker moeten doen. Kleine stapjes nemen bij het aanleren van gedrag. Veranderen kost nu eenmaal tijd.

Het schijnt dat het bij mensen ongeveer 10 weken duurt voordat een verandering eigen geworden is. Dat vraagt dus wel even wat doorzettingsvermogen. Bij honden spreken we zelfs wel eens over 100 foutloze herhalingen voordat een oefening begrepen wordt. Dit is uiteraard lastig meetbaar, maar ik denk dat we ervan uit mogen gaan dat een gedragsverandering bij een hond, nog lastiger is dan bij ons. Wij mensen zijn ons immers bewust van wat we willen veranderen aan onszelf en waarom we dit willen doen. Bepaald hondengedrag is voor de hond vaak erg functioneel, dus waarom zou je het dan veranderen? Het is vaak de eigenaar die een verandering wil zien in het gedrag van zijn of haar hond.

Voornemens voor jou en je hond.

In alle tijdschriften en op de vele feel-good blogs word je op dit moment om de oren geslagen met goede voornemens:
- meer bewegen of gaan sporten,
- gezonder eten of afvallen,
- meer tijd voor leuke dingen, vrienden en familie,
- nieuwe dingen leren,
- betere balans tussen werk en privé, minder stress.

En eigenlijk kunnen we bijna hetzelfde rijtje met goede voornemens, ook gebruiken voor je hond. Dus kijk eens kritisch naar wat je dit jaar anders kan doen om het welzijn van jouw hond te verbeteren.

Ga samen op avontuur.

Misschien wil je wel iets meer gaan ondernemen met je hond. Meer tijd maken voor lange wandelingen of samen op ontdekkingstocht naar nieuwe, spannende plekken. Let wel op dat niet alle honden het fijn vinden om op avontuur te gaan. Er zijn ook de wat meer voorzichtige honden die liever in hun eigen voorspelbare en vertrouwde omgeving blijven. Blijf daarom dus goed naar je hond kijken tot waar hij dit als leuk ervaart. 

Andere voeding voor je hond?

Wat dacht je van “eens goed naar de voeding van je hond te kijken?”. Is dit de juiste voeding voor je hond? Vind je hond het smakelijk? Is de ontlasting goed? Of vallen hier nog punten te verbeteren? Misschien wil je wel overstappen op een voeding welke minder belasting is voor met milieu? Opties ten over! En wist je dat bijna 35% van de honden te zwaar is? Dus ook dat kan een goede reden zijn om dit eens te onderzoeken.

De balans tussen werk en privé.

De balans tussen werk en privé kunnen we voor honden ook onder de loep nemen. Kan jouw hond voldoende hond zijn? Is er ruimte om bijvoorbeeld te snuffelen en is er voldoend uitdaging om de eigenschappen die in de genen zitten te triggeren? En zo niet, hoe ga je die ruimte dan creëren? Wat dacht je van een dagelijkse snuffelwandeling in plaats van een blokje om. Of ga op zoek naar een hondensport die bij jouw hond past.

Quality time en nieuwe dingen leren.

Misschien zijn er gedragingen die je hond heeft die je graag wilt veranderen. Dingen die het jou en je hond in het dagelijkse leven makkelijker maakt. Of misschien maak je dit jaar tijd om die toffe truc aan te leren. Trainen kan heel functioneel zijn, denk maar aan lopen aan de lijn of een goede recall. Maar hoe leuk is het om samen bijzonder trucjes aan te leren, of om hele bewust de hond te gaan uitdagen zijn of haar neus te gebruiken. Goed voor jullie onderlinge band, maar ook voor de mentale uitdaging van je hond. Een win-win situatie dus!

Ik ben benieuwd naar jouw goede voornemens. Blijf hierbij vooral kritisch: “Is jouw voornemen ook goed voor je hond?”

En vergeet niet: “Kleine stapjes, behapbare doelen zijn veel eenvoudiger te behalen.”

De beste wensen voor 2022!

Over de auteur:
Sandra Mur-Bekaert is mede-eigenaar van DogTalk. Samen met haar vrouw en instructeurs verzorgen ze hondentraining en gedragsbegeleiding in de regio Amsterdam, Amstelveen, Aalsmeer e.o. Sandra is gecertificeerd en geaccrediteerd kynologisch instructeur en gedragstherapeut. Daarnaast fokken de dames op kleine schaal beagles onder de naam Let The Dog Talk Beagles.

https://www.dogtalk.nl/
https://beagles.dogtalk.nl/
06-21899886

 

Huisdierenoppas Blog

 • 5 redenen waarom honden trekken aan de lijn

  Waarom trekken honden aan de lijn en wat kun je hieraan doen? Lees de 5 belangrijkste tips van Dominique Verschuren om trekken aan de riem te voorkomen.

  01 maart 2023
 • Welzijnsbewust opvoeden en trainen

  Gelukkig hoor en zie je het steeds meer. Het welzijnsbewust opvoeden en trainen van honden, paarden, katten en kleine knagers. Maar wat houdt dat welzijnsbewust opvoeden en trainen nou eigenlijk in?

  02 februari 2023
 • Wandelen met een hond

  Het klinkt zo alledaags: wandelen met je hond. Dat doet toch iedereen die een hond heeft? Maar wat houdt dat nu eigenlijk in?  En is zo’n wandeling voor iedere eigenaar en iedere hond hetzelfde?

  03 januari 2023