Terug naar overzicht

Help je hond de feestdagen door!

18 december 2022

Ze staan weer voor de deur, kerstmis en oud & nieuw. Of je je nu helemaal wentelt in het feestgedruis en liefst al in oktober je huis versiert of dat je er juist een hekel aan hebt, niemand ontkomt eraan….

Juist omdat (vrijwel) iedereen te maken heeft met het huis in kerstsfeer brengen, boodschappen doen, bezoek ontvangen, op bezoek gaan of juist plannen maakt om het geheel te ontvluchten, hebben deze dagen hoe dan ook invloed op je hond.

In dit artikel wil ik daarom nader ingaan op wat feestdagen voor je hond (kunnen) betekenen en hoe je deze voor hem zo prettig mogelijk kunt maken (wij hebben nog een keuze, dieren helemaal niet). Bewust besteed ik minimaal aandacht aan vuurwerk(angst) omdat hier naar mijn mening al diverse goede artikelen over verschenen zijn.

Anders dan anders

Iedere hond reageert weer anders op veranderingen in huis. Voor sommige honden kan een kerstboom en versiering in huis al voor lichte paniek zorgen, bij anderen is het juist het veranderde ritme of de komst van (vreemde) mensen in huis een stress factor. Tel daarbij op een palet van vreemde geuren waar hij mee te maken heeft, andere geluiden, minder slaap en het geroezemoes van pratende en lachende mensen (al dan niet versterkt door alcoholgebruik).

Last but not least: al ontvang je thuis 2 of 20 mensen, zelf heb je vast ook met enige vorm van stress te maken. Je hond pikt dit gegarandeerd op! De meeste honden zijn gewoontedieren en zijn het best gebaat bij zo min mogelijk verstoring van hun dagelijkse ritme. Het is natuurlijk ook mogelijk dat je hond juist wel dol is op bezoek en extra aandacht en hiervan helemaal `over the top` raakt. Dit is, als dit langere tijd duurt, niet echt bevorderlijk voor zijn welzijn. Het is daarom een goed idee om je hond mee te nemen in de planning rondom de feestdagen.

De planning

Het lijkt overdreven maar het geeft rust en duidelijkheid om op te schrijven hoe je elke feestdag (en als je alles meetelt zijn er dat maar minstens 5 incl. kerstavond) gaat besteden, wie er komt en wat er gedaan wordt. Maak in je agenda op elke feestdag dag tijd vrij voor op zijn minst één flinke wandeling met de hond, 2 kleinere uitlaatmomenten en liefst nog een spelmoment. Het is voor de hond prettig als hij zo veel mogelijk op reguliere tijden zijn eten krijgt (ook al geldt dat voor ons vaak niet) dus plan deze momenten ook in. Weet je van tevoren al (bijvoorbeeld omdat jij degene bent die kookt) dat het verzorgen van de hond erbij in gaat schieten, schakel dan iemand anders in die dit voor je wil doen en waar de hond vertrouwd mee is. Maak daar duidelijke afspraken over!

Hond vriendelijke maatregelen

Als je zover bent dat je de hond hebt opgenomen in de planning dan zijn er de volgende zaken die geregeld moeten worden:

  • Houdt je hond van bezoek of juist niet? In beide gevallen is het van belang dat de hond een rustige plek heeft waar hij zich terug kan trekken of waar je hem naar toe kunt brengen voor de nodige rust. Dit houdt misschien in dat je de mand of andere lig plek van de hond tijdelijk naar een andere plek in huis moet verplaatsen. Denk ook eens aan het gebruik van een bench of andere begrenzing (bv. hekje, ren). Wen de hond hieraan vóór de kerst.
  • Houd ook rekening met (kleine) kinderen in huis. Als je hond niet aan kinderen gewend is kan hun aanwezigheid voor extra stress zorgen. Daarnaast zijn kinderen soms druk en onvoorspelbaar, dus bedenk vooraf hoe je dingen gaat managen en overleg met de ouders.
  • Zorg ervoor dat je hond niet in de buurt komt van etenswaren en houd er rekening mee dat zaken als chocola, rozijnen en sommige soorten groenten giftig zijn voor honden: Groenten voor honden Ook al steelt hij normaal gesproken niets van tafel, het is beter voorkomen dan genezen.
  • Het zou niet de eerste keer zijn dat de hond anders reageert dan gebruikelijk. Geef bezoek ook duidelijke instructies dat ze de hond niets van tafel mogen geven (simuleer voor mijn part dat hij een allergie heeft). Houd ook rekening met risicovolle materialen zoals cocktailprikkers, hete gourmet- fonduestellen e.d.in combinatie met de hond.
  • Zorg voor hond veilige versiering in huis. Denk hierbij aan zwiepende staarten in combinatie met kaarsen, kerstballen/lampjes waarin gehapt kan worden, dennentakken (die zijn giftig voor honden), extra snoeren en kabels op de grond enz.
  • Kauwen en likken zorgt voor rust in het hondenlijf. Geef de hond op een plek waar hij niet gestoord wordt een lekker bot, een gevulde Kong of een andere snack waar hij langere tijd mee bezig is.
  • Doe tussendoor hersenspelletjes. Naast de uitlaatmomenten zijn hondenpuzzels en hersenwerkjes prima om voor ontspanning en een voldaan gevoel te zorgen (ook bij jou als eigenaar) Voor een hond met matige angst kan zulke afleiding ook een middel zijn om hem gemakkelijker met het vuurwerk te laten omgaan. Kijk voor inspiratie eens op: Hersenwerk voor honden
  • Check regelmatig of je hond (nog) oké is. Heeft hij het niet te warm/te koud, moet hij misschien eten, drinken of uitgelaten worden of verlangt hij naar rust? Als je hond aandacht kom vragen of steun zoekt bij jou, negeer dat niet. Jij bent in al deze hectiek vaak het enige waar de hond houvast aan heeft, dus hij komt bij jou om op zijn manier te vertellen dat hij niet comfortabel is of ergens behoefte aan heeft. Heb je zelf geen tijd, zorg dan dat iemand anders regelmatig bij de hond kan checken of nog alles ok is.

Uit of thuis

Bovenstaande is natuurlijk ook van toepassing als je niet thuis maar elders de feestdagen doorbrengt. Neem je je hond mee naar een bezoekadres houd rekening met zaken die je mee moet nemen en leg deze tijdig klaar. Belangrijke dingen zijn: een deken, kussen, mand of bench.  Voer-en drinkbak en eventueel een kauwsnack. Is er op het adres een andere hond aanwezig? Bekijk dan of dit een goede combinatie is met jouw hond. Ook al kunnen ze het goed met elkaar vinden, houd er rekening mee dat ze onder andere omstandigheden afwijkend kunnen reageren. Het is dus handig om van tevoren met de gastheer of -vrouw af te spreken of er een mogelijkheid is om de honden van elkaar gescheiden te houden.

Als laatste wil ik opmerken dat je een hond met vuurwerk- of geluidsangst in deze periode van het jaar natuurlijk nooit alleen thuislaat. Maar is je hond eraan gewend om enkele uren alleen te zijn dan is dit (m.n. tijdens de kerstdagen) soms een betere optie dan je hond meenemen op bezoek waar hij zich helemaal niet happy voelt en stress ervaart.

Kortom: bekijk voor jouw hond en jouw specifieke situatie wat de beste en vooral hond vriendelijkste beslissing is om de feestdagen door te brengen.

Fijne kerstdagen en een rustige jaarwisseling!

Dominique Verschuren
www.hondenbureausamba.nl

Huisdierenoppas Blog