Terug naar overzicht

Hoe reageert jouw hond op bezoek?

20 februari 2022

Er komt visite, gezellig! Maar uw hond reageert op bezoek met bijvoorbeeld blaffen, grommen, op het bezoek af rennen, opspringen, tanden laten zien, snappen, bijten of juist wegrennen of verstoppen. 

Is de hond opgewonden, angstig of agressief? Dat is belangrijk om te weten, zodat je een training kan toepassen die bij de emotie van de hond past tijdens het binnenkomen van visite.

Drie verschillende vormen van ongewenst gedrag die we zien bij het binnenkomen van bezoek.

Teveel opwinding en aandacht vragen.

De bel gaat en er komt bezoek binnen. De hond blaft, wil mee naar de gang en springt enthousiast tegen het bezoek op. De hond is niet weg te slaan bij het bezoek en blijft aandacht vragen. Het lijkt wel of het bezoek voor de hond komt.

Gedragingen die we zien bij opwinding en aandacht blijven vragen van het bezoek door bijvoorbeeld opspringen, handen likken, pootjes geven en op schoot kruipen.

Bij deze honden is het van belang om rust en afstand van het bezoek te trainen. Alle manieren van aandacht vragen bij het bezoek mag geen aandacht van het bezoek opleveren. Rustig gedrag en afstand tot het bezoek levert juist aandacht op.

U kunt de hond bijvoorbeeld leren om op zijn plaats te gaan liggen. Voor het rustig liggen op afstand van het bezoek krijgt de hond iets lekkers of leuks waar hij een poosje mee bezig is. Denk aan een goed gevulde Kong of een kalfspees. Op deze manier beloon je je hond voor het rustig op afstand blijven van het bezoek. Geef de Kong of kalfspees alleen op deze momenten, zodat ze bijzonder blijven voor de hond.

 

Angst

De bel gaat en het bezoek komt binnen. De hond rent blaffend naar het bezoek en rent gauw weer weg. Bij nadering van het bezoek kan de hond weer gaan blaffen en afstand nemen van het bezoek.  Het kan ook zijn dat de hond zo bang is, dat hij direct wegkruipt, bijvoorbeeld onder een tafel of een veilige plek in een andere ruimte zoekt.

Bij angstige honden is het van belang dat het bezoek geïnstrueerd wordt geen contact met de hond te maken. De hond niet aankijken, niks tegen de hond zeggen en de hond niet aanraken. De hond heeft tijd nodig om het bezoek te gaan vertrouwen. Door leuke bezigheden aan de hond te geven tijdens het komen van het bezoek, kan de hond het bezoek anders gaan ervaren.  Het accepteren van het bezoek zorgt voor minder angst en/of stress. Dit betekent niet dat elke hond uiteindelijk contact wil maken met het bezoek.

Zorg dat de hond een veilige plek heeft op afstand van het bezoek, bijvoorbeeld een bench, een ren of een mand. Een veilige plek betekent een plek waar hij rustig op afstand van het bezoek kan blijven. Verplicht de hond niet om contact te maken met het bezoek.

Gedragingen die we zien bij angstige honden: wegrennen, wegkruipen, het bezoek in de gaten houden in een lage of bedrukte  lichaamshouding met eventueel stresssignalen zoals een hoge blaf, piepen, hijgen of trillen.

Afhankelijk van de mate van angst, type bezoek, situatie en wensen van de eigenaar, kan een gedragstherapeut een individueel afgestemd plan van aanpak maken.

 

Agressie (angst)

Bij honden die agressie vertonen naar bezoek staat veiligheid voor iedereen op de eerste plaats. Zorg dat het bezoek veilig kan binnenkomen door bijvoorbeeld de hond in de bench, achter een hekje of in een andere ruimte te doen.

Van belang is om erachter te komen waarom de hond agressie vertoont , hoe het in de loop van de tijd is ontwikkeld en wat voor type agressie het is. Gedragingen, stresssignalen, de houding van de hond en de motivatie zijn belangrijk om te weten zodat een goed advies gegeven kan worden om het gedrag om te buigen naar gewenst gedrag.

Gedragingen die we zien bij agressief reageren naar bezoek zijn onder andere grommen, gromblaffen, tanden laten zien, snappen, uitvallen of bijten in een voorwaartse beweging.

Agressie is een verzamelnaam. De agressie kan zich in verschillende lichaamshoudingen uiten met of zonder stresssignalen. Vraag advies als je een hond hebt die agressie vertoont, want het kan tot gevaarlijke bijtincidenten leiden.

Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom de hond op een bepaalde manier reageert op het binnen komen van bezoek.

Denk bijvoorbeeld aan:

 • De hond is het niet gewend aan vreemde mensen in huis en vertrouwd het niet als mensen zijn territorium binnen komen. De oorzaak kan zijn dat de hond als pup niet gesocialiseerd is met bezoek en vreemde mensen.
 • Het kan ook zijn dat u weinig bezoek krijgt, zodat de hond er niet aan gewend raakt. Gewenning door middel van herhaling heeft niet plaatsgevonden.
 • Het kan ook zijn dat uw hond negatieve ervaringen heeft met bezoek. Denk aan mensen die over de hond heen hangen, boven op de kop aaien of de hond heel direct benaderen. Deze handelingen kan de hond als bedreigend ervaren.
 • De hond kan een genetische aanleg hebben om zijn territorium te bewaken. Bepaalde rassen zijn specifiek gefokt voor dit doeleinde. De hond kan ook een type hond zijn die als eerste reactie vaak gaat blaffen, ongeacht de motivatie.
 • Uw hond is mensgericht en is heel enthousiast als er bezoek komt, dit gedrag kan een genetische aanleg hebben. Als de hond dan ook regelmatig beloond wordt met het krijgen van aandacht van het bezoek, dan versterkt dat het enthousiasme van de hond.
 • De hond kan een traumatische ervaring hebben met bezoek. Denk hierbij aan een inbraak of het ervaren van geweld door een overval of door plotselinge grote veranderingen in zijn leefomgeving.

 

Algemene tips

 1. Zorg voor veiligheid voor iedereen, voorkom bijtincidenten!
 2. Haal het eerste moment van opwinding, angst, agressie weg door afstand tussen de hond en het bezoek te houden, zodat het gedrag van de hond niet escaleert.
 3. Instrueer het bezoek of hang een bordje bij de deur: wij zijn met de hond in training, negeer de hond. Negeren betekent niet aankijken, niet aanraken en niks tegen hem zeggen. Laat het bezoek binnen, geef aan waar ze kunnen gaan zitten. Het bezoek kan nog steeds de hond negeren totdat hij rustig is. Dan kan hij een beloning krijgen d.m.v. aandacht of iets lekkers.
 4. Zorg ervoor dat u controle heeft over de situatie. De hond leert van zijn ervaringen en van zijn gedrag. Vanaf nu wilt u dat de hond positieve ervaringen heeft met het komen van bezoek.
 5. Werk aan rustcommando’s: plaats, zit, af, blijf. Train dit eerst zonder bezoek, zodat hij de commando’s goed beheerst als je het gaat inzetten bij het bezoek.

Hulpmiddelen

Afhankelijk van uw wensen, het gedrag van uw hond en de mogelijkheden in betreffende  situatie kunt u gebruik maken van hulpmiddelen, zoals: een bench, een ren, een hekje, een riem, een mand (plaats), een andere ruimte, een Kong of andere mentale uitdaging of iets te kauwen waar de hond een poosje zoet mee is.

 

Joke Sauerbreij
Gedragstherapeut en Kynologisch Instructeur voor honden en konijnen
Orthomoleculair Voedingsdeskundige voor de hond

Huisdierenoppas Blog

 • 5 redenen waarom honden trekken aan de lijn

  Waarom trekken honden aan de lijn en wat kun je hieraan doen? Lees de 5 belangrijkste tips van Dominique Verschuren om trekken aan de riem te voorkomen.

  01 maart 2023
 • Welzijnsbewust opvoeden en trainen

  Gelukkig hoor en zie je het steeds meer. Het welzijnsbewust opvoeden en trainen van honden, paarden, katten en kleine knagers. Maar wat houdt dat welzijnsbewust opvoeden en trainen nou eigenlijk in?

  02 februari 2023
 • Wandelen met een hond

  Het klinkt zo alledaags: wandelen met je hond. Dat doet toch iedereen die een hond heeft? Maar wat houdt dat nu eigenlijk in?  En is zo’n wandeling voor iedere eigenaar en iedere hond hetzelfde?

  03 januari 2023