Terug naar overzicht

Met een klapper het oude jaar uit!

23 november 2021

Hoe leuk is dat nu eigenlijk voor je hond?

Ik denk dat veel van ons niet kunnen wachten op de jaarwisseling. Een moment van bezinning en vaak ook een moment van hoop: “wat gaat dat nieuwe jaar ons brengen? Een fijn feestje en wat hoop voor het nieuwe jaar is bij iedereen welkom op dit moment. Maar hoe leuk is die jaarwisseling nu eigenlijk voor je hond?

Dat vuurwerk een grote impact heeft op het dierwelzijn moge duidelijk zijn. Gelukkig lijken ook steeds meer mensen dit te beseffen. Natuurlijk zijn er honden die geen enkele last lijken te hebben van de onverwachte harde knallen. Ik schrijf met nadruk “geen last lijken te hebben”. Want is dat wel zo, of hebben we wellicht signalen gemist? De hond is erg goed in het geven van kleine signalen, helaas zijn wij als eigenaar vaak minder goed in het herkennen van deze subtiele aanwijzingen. De grote signalen zijn meestal niet te missen. Een hond die zich verstopt, niet meer naar buiten wil, niet meer benaderbaar is of zelfs vlucht, die signalen mis je niet! Maar de kleine signalen die zijn moeilijker te herkennen, wist je dat je angst of een ongemakkelijk gevoel al kunt herkennen aan het heffen van een pootje, gapen, tongelen (de tong kort uitsteken) of het zien van oogwit? Kleine subtiele signalen, die ook wel bekend staan als stresssignalen.

Wat maakt vuurwerk nu zo lastig voor honden in het specifiek?

 • Het is onverwachts en onvoorspelbaar, anticiperen is dus lastig.
 • Het is vaak relatief kort, wennen is dus moeilijk.
 • Het is een erg heftige prikkel die niet alleen bestaat uit geluid, maar ook uit geur, licht en (lucht)druk. De hond heeft geen enkele controle over deze prikkel.
 • Het triggert het overlevingssysteem.


De hond heeft in vele mindere mate dan wij de mogelijkheid om te bedenken wat vuurwerk is, dat het bijvoorbeeld zo weer voorbij is. Want wees eens heel eerlijk “jij bent je ook wel eens suf geschrokken van vuurwerk”. Maar wij kunnen dit nog rationaliseren, na de schrik beseffen we wat het is en dat het ook alweer over is. Dat proces gaat bij de hond echt anders. Na de schrik bij een hond is er een snelle reactie vanuit het overlevingssysteem; de hond kiest voor bevriezen, vluchten of vechten. Het zogenaamde flight, fight, freeze systeem. Er is dus een erg snelle en instinctmatige reactie om te overleven. Klinkt heftig heh? Zo mag je vuurwerkangst ook zien, het is een ernstig probleem.

Gelukkig zijn er mogelijkheden op het gebied van training, bijvoorbeeld je hond laten wennen aan vuurwerk of werken aan een sneller herstel na schrik. Maar medio November ben je hier al aan de late kant mee. Het wennen aan vuurwerk komt best precies en hoe je dit aanpakt is afhankelijk van je hond en de mate van angst. Vraag hierbij ondersteuning van een goede trainer/instructeur of gedragstherapeut bij jou uit de buurt. Voor de honden met meer ernstige angst is er effectieve én veilige ondersteuning te krijgen bij de dierenarts, in de vorm van ondersteunende supplementen of gedragsmedicatie. Deze ondersteuning is langdurig (voor de honden die nu al regelmatig heftige angst laten zien) of kortdurig in te zetten. In overleg met je dierenarts kan je de juiste keuze maken voor jouw hond. Wacht niet tot eind december om dit te bespreken. Bereid je goed voor!

Er zijn heel veel goede adviezen om je hond te begeleiden tijdens de jaarwisseling, vaak ligt de focus hierbij op afleiding en veiligheid. Zodat er geen vervelende leerervaringen ontstaan en er geen risico op ontsnappen of weglopen is. We willen vuurwerkangst voorkomen! Laat je informeren bij je lokale hondenschool. Of neem dinsdag 30-11 om 19:30 deel aan het Webinar Hond & Vuurwerk.

Webinar: Hond & Vuurwerk
di 30-11 19:30
Kosten: €12,50
Aanmelden: dogtalk.webinargeek.com/hond-vuurwerk

Over de auteur:
Sandra Mur-Bekaert is mede-eigenaar van DogTalk. Samen met haar vrouw en instructeurs verzorgen ze hondentraining en gedragsbegeleiding in de regio Amsterdam, Amstelveen, Aalsmeer e.o. Sandra is gecertificeerd en geaccrediteerd kynologisch instructeur en gedragstherapeut. Daarnaast fokken de dames op kleine schaal beagles onder de naam Let The Dog Talk Beagles.

www.dogtalk.nl
www.beagles.dogtalk.nl
06-21899886

Huisdierenoppas Blog

 • Oppassen op katten; alles wat je wil weten

  Het spreekwoord luidt, als de kat van huis is, dansen de katten op tafel. Het is daarom handig om een kattenoppas aan huis te nemen als je bijvoorbeeld op vakantie wil.

  22 november 2023
 • 5 redenen waarom honden trekken aan de lijn

  Waarom trekken honden aan de lijn en wat kun je hieraan doen? Lees de 5 belangrijkste tips van Dominique Verschuren om trekken aan de riem te voorkomen.

  01 maart 2023
 • Welzijnsbewust opvoeden en trainen

  Gelukkig hoor en zie je het steeds meer. Het welzijnsbewust opvoeden en trainen van honden, paarden, katten en kleine knagers. Maar wat houdt dat welzijnsbewust opvoeden en trainen nou eigenlijk in?

  02 februari 2023