Terug naar overzicht

Is een huisdierenverzekering het geld waard?

02 oktober 2020

Voor onszelf hebben we een zorgverzekering. Maar waarom verzekeren we onze geliefde viervoeters niet net als we bij ons zelf doen? Een huisdierenverzekering is tegenwoordig vrij normaal om af te sluiten. Wat zijn de voordelen hiervan? En is zo een verzekering het geld waard?

Wat is een dierenverzekering?

Een dierenverzekering is over het algemeen beschikbaar voor honden, katten, paarden en konijnen. Bij de polis van zo een verzekering wordt er van te voren een limiet aan het verzekerde bedrag wordt vastgesteld. Ga je boven dit limiet, dan moet je de rekening zelf betalen.

Verder is het te vergelijken met een zorgverzekering: er zit een eigen risico aan gebonden wat je eerst zelf moet betalen.

Ook is het belangrijk om elk jaar de polisvoorwaarden te controleren, aangezien de verzekeraars deze jaarlijks kunnen veranderen.

Het verschil met een zorgverzekering en een dierenverzekering zit wel in het verlengen; een dierenverzekering moet je zelf elk jaar verlengen. 

Waarom een dierenverzekering?

Bepaalde ingrepen bij een huisdier kunnen erg duur zijn. Het is natuurlijk niet fijn om voor een verrassing te staan. 10% van alle huisdieren worden vroegtijdig ingeslapen omdat de baasjes de medische ingreep niet kunnen betalen.

De kosten van een maandelijks bedrag wegen waarschijnlijk makkelijk op tegen de kosten die u anders zou maken zonder dierenverzekering. Uiteraard neemt het ook veel stress weg.

Verschillende dierenverzekeringen bieden zelfs nog een extraatje. Wanneer je je huisdier kwijt raakt, bieden verzekeraars een beloning voor de persoon die jouw huisdier weer vindt.

Belangrijke bijzaken

Verzekeraars zijn voorzichtig met het verzekeren van oude dieren. Een kat mag bij bijvoorbeeld de kattenverzekering van Ohra maximaal 7 jaar oud zijn. Dit is niet bij elke verzekering zo. Ook geldt dit alleen om het moment dat de verzekering ingaat. Verzeker je je huisdier voor de leeftijdsgrens? Dan is deze ook nog verzekerd na de maximale leeftijd.

Verder is het mogelijk om bij je eigen vertrouwde dierenarts te behandelen. Bij de verzekeraars is het mogelijk zelf te kiezen naar welke behandelaar je jouw huisdier brengt.

Is het het geld waard?

Een huisdierenverzekering heeft zeker zijn voordelen. Echter is het zaak om voor jezelf af te wegen of jouw huisdier een risico geval is. Rashonden en katten hebben bijvoorbeeld vaker medische aandacht nodig. Ook oude huisdieren hebben vaak een medische ingreep nodig. 

 

Huisdierenoppas Blog

 • Verlatingsangst bij honden

  “Mijn hond heeft verlatingsangst”, is een veelgehoorde kreet onder hondeneigenaren. Zodra zich ‘problemen’ voordoen als een hond alleen thuis is, wordt er gesproken over verlatingsangst.

  21 juni 2022
 • Strijd tegen de coronakilo’s - Honden en overgewicht

  Hebben honden ook last van extra coronakilo’s? Hoe bepaal je of je hond overgewicht heeft en wat kun je doen om tot een ideale conditie te komen? Diervoedingspecialist dr. Joeke Nijboer geeft antwoord.

  23 mei 2022
 • Vakantieplannen? Dierenpensions lijken overvol

  Waar verblijft je huisdier dan? Na twee jaar vol beperkingen lijkt de wereld weer open, veel van ons gaan op reis. Geniet van de voorpret, maar sta ook stil bij waar je je hond onderbrengt.

  09 mei 2022