Terug naar overzicht

Tip: Geef je kat een veilige plek.

21 augustus 2018

Als gedragstherapeut voor katten krijg ik regelmatig verzoeken om hulp bij probleemgedrag van de kat. Mijn eerste stap is vaak uitleggen dat onze huiskat in grote lijnen nog steeds dezelfde eisen aan zijn omgeving stelt als zijn wilde voorouders. Door te voldoen aan die eisen kan je een heleboel problemen oplossen en verbeter je bovendien de gezondheid en het welzijn van je kat.

 

Welke eisen stelt je kat aan zijn omgeving?

Liefde, eten, drinken en een dak boven zijn hoofd. Wat kan een kat zich nog meer wensen? Voor het antwoord op deze vraag moeten we kijken naar het dier wat de kat van nature is.

 

Een kat:

 • Is een zelfstandige jager die een groot deel van zijn tijd doorbrengt met zoeken naar geschikte jachtmogelijkheden. Hij moet zich daarbij beschermen tegen mogelijk gevaar zoals onbekende indringers.
 • Is een territoriaal dier. Hij vindt zijn omgeving heel belangrijk en voelt zich bedreigd als zijn territorium verstoord wordt, hetzij fysiek, hetzij door een ander mens of dier.
 • Gebruikt geur, lichaamshouding en geluiden om zijn ongenoegen te uiten als hij zich bedreigd voelt.
 • Kan heel goed ruiken en horen. Vreemde geuren of geluiden die wij niet waar kunnen nemen of onbelangrijk vinden kunnen bij hem stress veroorzaken.
 • is sociaal maar op een andere manier dan wij. Een kat kan heel tevreden zijn als enige kat in het huishouden maar kan ook prima samenleven met andere katten, bij voorkeur met nestgenootjes.

 

Geef je kat wat hij nodig heeft om gelukkig te zijn

Tip 1
Geef je kat een veilige plek.

Elke kat heeft een plekje nodig waar hij zich veilig en geborgen voelt. Een plekje waar hij zich terug kan trekken, zich beschermd voelt en waar hij kan slapen. Deze plek moet van minimaal twee kanten bereikbaar zijn zodat er bij dreiging altijd een vluchtmogelijkheid overblijft. De kat kan op deze manier mogelijke dreigingen ontlopen en heeft zo controle op de situatie. Dat is een goede manier om stress te verminderen. Stress kan leiden tot ongewenst gedrag en uiteindelijk zelfs tot ziekte.

De meeste katten geven de voorkeur aan een hoger gelegen ruimte met opstaande randen waar alleen zijzelf in passen. Voor oudere katten die minder mobiel zijn moet de hoogte aangepast worden of via tussenstappen bereikbaar gemaakt worden.

Goede voorbeelden van een veilige plek zijn een kartonnen doos, een reismandje en hooggelegen schappen. Katten kijken ook graag naar buiten en houden van warmte. Er moet voor elke kat in het huishouden minimaal één veilige plek zijn. Deze plekken mogen niet te dicht bij elkaar liggen zodat de katten de mogelijkheid hebben om zich van elkaar af te zonderen.

Zo mogelijk zouden katten ook onbeperkte toegang tot een veilige plek buiten moeten hebben. Afhankelijk van de omstandigheden kan dat een plekje zijn op een afgeschermd balkon, in een katten-ren, afgeschermde tuin of onbeperkte toegang tot buiten. Een kattenluik dat werkt op de chip van je kat voorkomt dat er vreemde katten in huis komen. Heel belangrijk voor je kat!

Als katteneigenaar en als kattenoppas ben je een belangrijke schakel in de gezondheid en het welzijn van de kat. Je bent de eerste die veranderingen in het gedrag opmerkt en dat is altijd een reden voor nader onderzoek. Als je iets niet vertrouwt mag je altijd contact met me opnemen.

 

 

Volgende keer weer een nieuwe tip.

Ada van der Molen - www.kattenadvies.com

Bron: Journal of Feline Medicine and Surgery (2013) 15

Huisdierenoppas Blog

 • 5 redenen waarom honden trekken aan de lijn

  Waarom trekken honden aan de lijn en wat kun je hieraan doen? Lees de 5 belangrijkste tips van Dominique Verschuren om trekken aan de riem te voorkomen.

  01 maart 2023
 • Welzijnsbewust opvoeden en trainen

  Gelukkig hoor en zie je het steeds meer. Het welzijnsbewust opvoeden en trainen van honden, paarden, katten en kleine knagers. Maar wat houdt dat welzijnsbewust opvoeden en trainen nou eigenlijk in?

  02 februari 2023
 • Wandelen met een hond

  Het klinkt zo alledaags: wandelen met je hond. Dat doet toch iedereen die een hond heeft? Maar wat houdt dat nu eigenlijk in?  En is zo’n wandeling voor iedere eigenaar en iedere hond hetzelfde?

  03 januari 2023