Terug naar overzicht

Blaasontsteking bij je hond

02 augustus 2020

Oorzaken van een blaasontsteking bij je hond

Een bacterie is het vervelende beestje dat een blaasontsteking veroorzaakt. De bacteriën zijn via de plasbuis in de blaas terecht gaan komen en zijn daar lekker gaan zitten broeien. Teefjes hebben relatief vaker last van een blaasontsteking omdat bij hun de plasbuis korter is en de weg naar de blaas dus gemakkelijk gevonden is. Als je hond bepaalde afwijkingen heeft bijvoorbeeld aan zijn nieren, is de kans op een blaasontsteking ook wat groter.

Symptomen en oplossingen blaasontsteking bij je hond

Er zijn een aantal symptomen die passend zijn bij een blaasontsteking. Als eerste kan je vaak aan je hond zien dat het plassen pijn doet. Het zal ook niet zo gemakkelijk gaan en hij zal vaak veel kleine plasjes doen. Ook kan de urine er troebel uit zien of kan je bloed erin zien. Ook koorts, slecht eten en sloomheid zijn klachten die passen bij een blaasontsteking bij je hond. Denk je dat je hond een blaasontsteking heeft. Dan is het verstandig toch even langs de dierenarts te gaan. Deze zal een lichamelijk onderzoek (heeft je hond een verdikte, kleine of pijnlijke blaas?), een urine onderzoek doen (zijn de witte en rode bloedcellen verhoogd in combinatie met een verhoogd concentraat eiwitten?) en de urine op kweek zetten om te kijken om welke bacterie het gaat. Als dit heeft plaatsgevonden kan de dierenarts je vertellen hoe de behandeling eruit gaat zien.

Voorkom een blaasontsteking bij je hond

Je kunt proberen een blaasontsteking bij je hond zoveel mogelijk te voorkomen door te zorgen voor goede hygiëne rondom de genitaliën zodat er geen vuiligheid in de plasbuis kan komen en dat je hond in een algehele goede conditie verkeert. Je kunt voedingssupplementen en kruiden aan je hond geven die ervoor zorgen dat de blaas in goede balans is. Daarnaast is het belangrijk dat je weet wat de symptomen en klachten zijn van een blaasontsteking bij je hond. Zo kan je, mocht je hond onverhoopt toch een blaasontsteking krijgen, deze snel laten behandelen.

Huisdierenoppas Blog

 • Blaasontsteking bij je hond

  Een blaasontsteking kan voor je hond heel erg vervelend zijn. Maar hoe herken je dit en wat kan je er aan doen? In dit artikel lees je er meer over.

  02 augustus 2020
 • Wetenschappelijke methode om te bereken hoe oud een hond in mensenjaren is

  Als er één mythe is die velen van ons klakkeloos voor waarheid aannemen, is het wel deze: vermenigvuldig de hondenleeftijd met zeven om te berekenen hoe oud je trouwe viervoeter in mensenjaren is.

  15 juli 2020
 • Waarom katten kopjes geven

  Door met hun kopje en lichaam langs voorwerpen te wrijven of hun nagels te scherpen aan de krabpaal markeren ze met natuurlijke feromonen de grenzen waarbinnen ze zich veilig en geborgen voelen.

  03 juli 2020