Terug naar overzicht

Blaasontsteking bij je hond

02 augustus 2020

Oorzaken van een blaasontsteking bij je hond

Een bacterie is het vervelende beestje dat een blaasontsteking veroorzaakt. De bacteriën zijn via de plasbuis in de blaas terecht gaan komen en zijn daar lekker gaan zitten broeien. Teefjes hebben relatief vaker last van een blaasontsteking omdat bij hun de plasbuis korter is en de weg naar de blaas dus gemakkelijk gevonden is. Als je hond bepaalde afwijkingen heeft bijvoorbeeld aan zijn nieren, is de kans op een blaasontsteking ook wat groter.

Symptomen en oplossingen blaasontsteking bij je hond

Er zijn een aantal symptomen die passend zijn bij een blaasontsteking. Als eerste kan je vaak aan je hond zien dat het plassen pijn doet. Het zal ook niet zo gemakkelijk gaan en hij zal vaak veel kleine plasjes doen. Ook kan de urine er troebel uit zien of kan je bloed erin zien. Ook koorts, slecht eten en sloomheid zijn klachten die passen bij een blaasontsteking bij je hond. Denk je dat je hond een blaasontsteking heeft. Dan is het verstandig toch even langs de dierenarts te gaan. Deze zal een lichamelijk onderzoek (heeft je hond een verdikte, kleine of pijnlijke blaas?), een urine onderzoek doen (zijn de witte en rode bloedcellen verhoogd in combinatie met een verhoogd concentraat eiwitten?) en de urine op kweek zetten om te kijken om welke bacterie het gaat. Als dit heeft plaatsgevonden kan de dierenarts je vertellen hoe de behandeling eruit gaat zien.

Voorkom een blaasontsteking bij je hond

Je kunt proberen een blaasontsteking bij je hond zoveel mogelijk te voorkomen door te zorgen voor goede hygiëne rondom de genitaliën zodat er geen vuiligheid in de plasbuis kan komen en dat je hond in een algehele goede conditie verkeert. Je kunt voedingssupplementen en kruiden aan je hond geven die ervoor zorgen dat de blaas in goede balans is. Daarnaast is het belangrijk dat je weet wat de symptomen en klachten zijn van een blaasontsteking bij je hond. Zo kan je, mocht je hond onverhoopt toch een blaasontsteking krijgen, deze snel laten behandelen.

Bijverdienen als Huisdierenoppas? Meld je gratis aan en Help baasjes in jouw buurt!

Hondenoppas worden? Lees alles over het aanmelden voor hondenopppas werk

Huisdierenoppas Blog

 • 5 redenen waarom honden trekken aan de lijn

  Waarom trekken honden aan de lijn en wat kun je hieraan doen? Lees de 5 belangrijkste tips van Dominique Verschuren om trekken aan de riem te voorkomen.

  01 maart 2023
 • Welzijnsbewust opvoeden en trainen

  Gelukkig hoor en zie je het steeds meer. Het welzijnsbewust opvoeden en trainen van honden, paarden, katten en kleine knagers. Maar wat houdt dat welzijnsbewust opvoeden en trainen nou eigenlijk in?

  02 februari 2023
 • Wandelen met een hond

  Het klinkt zo alledaags: wandelen met je hond. Dat doet toch iedereen die een hond heeft? Maar wat houdt dat nu eigenlijk in?  En is zo’n wandeling voor iedere eigenaar en iedere hond hetzelfde?

  03 januari 2023