Terug naar overzicht

Waar laten we Pluto en Boris als we weer weg mogen?

07 februari 2021

‘’We worden heel vaak gebeld met de vraag of er een speciale hond of kat in het asiel zit, mensen lijken echt op zoek te zijn naar een huisdier. Bovendien hebben we nog nooit zo weinig katten gehad, het is gewoon heel erg rustig,’’ zegt beheerder Hannah Thalen. ,,Ik hoop wel dat de mensen de dieren houden als alles straks weer normaal is’’, verzucht ze.

Het bezit van een hond in coronatijd biedt veel voordelen. Je bent verplicht om vijf keer per dag een stukje te lopen, je mag je hond nog steeds gewoon knuffelen en aanhalen en je hebt altijd gezelschap. Veel mensen die vanwege corona thuis moesten werken zagen dat als een ideale basis om bijvoorbeeld een pup in huis te nemen. De hele dag thuis om de pup op te zien groeien is natuurlijk heel aantrekkelijk als je normaal gesproken overdag op je werk bent. Tot zover is er niets aan de hand. Maar wat als je geheel onverwacht ergens naar toe moet en je je hond niet mee kunt nemen? Of je wordt ziek? Of de cornonamaatregelen van het thuiswerken worden teruggedraaid?

Dierenopvang De Ark is speciaal ingericht om honden incidenteel of langere tijd op te vangen. Hannah: ,,We zijn geopend van 07.00 tot 19.00 uur, in het weekend tot 17.00 uur, dus het is altijd mogelijk om in een noodgeval even te bellen om te vragen of  de hond een dagje, of desnoods nog een nachtje bij ons ondergebracht kan worden. We eisen wel dat de hond is ingeënt en een vaccinatieboekje overlegd kan worden. Voor een bedrag van € 9,95 wordt de hond de hele dag opgevangen en krijgt hij zelfs ook nog te eten van ons. En als mensen eventueel weer zelf naar hun werk moeten, in plaats van thuis te werken, is het mogelijk om de hond in de dagopvang te doen.’’ 

De honden worden doorgaans met meerdere dieren ondergebracht en krijgen  een paar keer per dag op de omheinde speelweide gelegenheid om te spelen. Overigens worden ook katten opgevangen bij De Ark.  Voor katten is een speciale huiskamer die volledig ‘catproof’ is ingericht. Mochten we van de zomer allemaal weer op vakantie mogen dan kunnen honden en katten in het pension worden ondergebracht. Het is echter wel zaak om tijdig te reserveren. www.dierencentrumdeark.nl

Huisdierenoppas

Een andere mogelijkheid om huisdieren onder te brengen in geval van nood of structureel, is gebruik te maken van www.Huisdierenoppas.nl. Huisdierenoppas is in 2017 opgericht met als doel huisdiereigenaren te helpen om gemakkelijk en snel een oppas voor hun huisdier in de buurt te vinden. De oppassers op Huisdierenoppas lopen uiteen van studentes die het leuk vinden om op deze manier iets bij te verdienen, mensen die wellicht door corona thuis zijn komen te zitten, tot professionele huisdierenoppassers/ verzorgers en hondenuitlaatservices.

Dagelijks worden tientallen baasjes gekoppeld aan een oppas. Huisdierenoppas.nl werkt landelijk en voorziet niet alleen in oppasbemiddeling voor honden en katten, maar ook voor vogels, paarden, konijnen, reptielen en complete boerderijen. Via een uitgebreide zoekfunctie is het mogelijk om iemand in de eigen buurt te vinden die zich aanbiedt als dierenoppas. Op de site staan de namen en enkele gegevens van mensen die willen oppassen én op welk dier ze willen passen. Eventueel wordt ook aangeboden om het dier één keer, of meerdere malen per dag uit te laten. Huisdierenoppas.nl is zelf geen bemiddelingsbureau, maar biedt een platform voor vraag en aanbod. Na de eerste voorselectie geeft Huisdierenoppas na betaling van een klein bedrag, de contactgegevens van de oppasser. Als daarna het eerste contact tot stand is gekomen, worden er afspraken gemaakt, zoals een eerste kennismaking met elkaar. Verder worden bepaalde afspraken op papier gezet rondom veiligheid, eten en noodgevallen. De beide partijen bepalen samen welke vergoeding er tegenover de oppasservice staat.

Leah van ’t Hul heeft een Golden Retriever van 2 jaar oud, Norah.  Leah: ,, We hebben zelf (nog) geen kinderen waardoor het vaak rustig en stil in huis is. Norah heeft dan soms weinig uitdaging en ligt dan zo de hele dag te slapen naast haar uitlaatmomenten. Uiteindelijk hebben we ons ingeschreven voor een tweede hondje bij een fokker zodat ze niet meer zo alleen zou zijn. Alleen toen kwam het bericht dat ik in verwachting bleek te zijn. Een puppy leek mij op dat moment niet heel handig. Maar omdat ik Norah toch een vriendje of vriendinnetje wou geven, heb ik me ingeschreven op de website van huisdierenoppas.nl  Dit kon ik namelijk mooi combineren met mijn zwangerschap en met het feit dat ik de eigenaresse ben van ‘Lavendel kaartjes met liefde’. Ik maak geboorte- en trouwkaarten, en omdat ik dat vanuit huis doe kan ik makkelijk op andermans hond passen!

Na een poosje kreeg ik een berichtje van het baasje van Indy. Ze vroeg of ik af en toe op haar Yorkshire terriër kon passen. We hebben samen afgesproken voor een intake en daarbij werd duidelijk dat Indy en Norah het heel goed met elkaar konden vinden. Ze waren gelijk heerlijk aan het spelen en Indy voelde zich al snel op haar gemak. Indy is nu al verschillende keren bij ons geweest en het bevalt heel goed! Norah heeft een leuk speelmaatje, en ik kan er ook erg van genieten om die twee samen te zien.

Indy is op dit moment het enige hondje waar ik op pas. Ik denk dat door het coronavirus veel mensen thuis zijn waardoor de aanvragen voor oppas ook niet veel zijn. Misschien in de toekomst dat er nog meer hondjes zijn waar ik op mag passen!’’ www.huisdierenoppas.nl 

Bijverdienen als Huisdierenoppas? Meld je gratis aan en Help baasjes in jouw buurt!

Hondenoppas worden? Lees alles over het aanmelden voor hondenopppas werk

Huisdierenoppas Blog

 • 5 redenen waarom honden trekken aan de lijn

  Waarom trekken honden aan de lijn en wat kun je hieraan doen? Lees de 5 belangrijkste tips van Dominique Verschuren om trekken aan de riem te voorkomen.

  01 maart 2023
 • Welzijnsbewust opvoeden en trainen

  Gelukkig hoor en zie je het steeds meer. Het welzijnsbewust opvoeden en trainen van honden, paarden, katten en kleine knagers. Maar wat houdt dat welzijnsbewust opvoeden en trainen nou eigenlijk in?

  02 februari 2023
 • Wandelen met een hond

  Het klinkt zo alledaags: wandelen met je hond. Dat doet toch iedereen die een hond heeft? Maar wat houdt dat nu eigenlijk in?  En is zo’n wandeling voor iedere eigenaar en iedere hond hetzelfde?

  03 januari 2023