Terug naar overzicht

Tips voor een geweldige jaarwisseling met je kat!

02 december 2019

Is jouw kat bang voor vuurwerk?

Oudejaarsavond. Je hebt alles goed voorbereid om er een gezellige avond van te maken. Maar je kat, die anders altijd gezellig bij je ligt is bij de eerste knallen naar boven gevlucht. Dat is niet alleen ongezellig. Het is ook een (gedrags)probleem. Lees hier wat je vanaf begin december nog kan doen om je kat te helpen.

Hoe voorkom of stop ik de angst bij mijn kat?

Angstgevoelens zijn een van de akeligste emoties die een mens of dier kan ervaren. Ze tasten het essentiële gevoel van veiligheid aan. Het is nog ingrijpender dan pijn.

Angst die niet behandeld wordt zorgt voor toenemende problemen. Het angst-systeem in de hersenen raakt overgevoelig en overactief. Je kat wordt steeds banger voor steeds meer verschillende situaties. Dit zorgt op zijn beurt weer voor probleemgedrag en ongewenst kattengedrag zoals bijvoorbeeld onzindelijkheid en overmatig wassen.

Angst moet je dus zien te voorkomen. In het ideale geval door vuurwerktraining, anders door medicatie via de dierenarts. Er zijn wijzigingen in het voorschrijf-beleid van deze medicatie Maak dus  tijdig, voor half december, een afspraak!

Om je kat van zijn vuurwerkangst af te helpen moet je een minimaal twee maanden voor de jaarwisseling beginnen met trainen. Zet alvast in je agenda om hierover rond dierendag volgend jaar contact op te nemen met een gedragstherapeut voor katten!

Neem bij vragen gerust contact op met mij of een collega.

Chippen en registratie controleren

Elke jaarwisseling raken honderden honden en katten door knallend vuurwerk vermist. Gemiddeld ontvangt Amivedi  950 meldingen van vermiste dieren op 31 december en 1 januari. Op een normale dag in december ontvangen ze 452 meldingen. Er worden dus ruim 2x zoveel meldingen van vermissing op de laatste dag van het oude jaar en de eerste dag van het nieuwe jaar gedaan.

Zorg dat je kat gechipt is. Juist ook als het een “binnenkat”  is. Een kat in het nauw maakt rare sprongen en voor je het weet ziet hij toch kans om te ontsnappen.  Als je kat gechipt is heb je een grotere kans dat je hem weer terug krijgt. Tip: combineer het met de afspraak voor medicatie tegen de angst.

Heb je je kat jaren geleden al laten chippen? Top! maar kijk dan toch even of alle gegevens, zoals je telefoonnummer, nog wel kloppen. Pak meteen even het boekje van de dierenarts erbij en typ het chipnummer, zonder NLD, in op www.chipnummer.nl. Klik daarna op het groene pootje om de bijbehorende gegevens van het chipnummer in te zien.

Zorg voor een schuilplaats

Elke kat heeft altijd een veilig plekje nodig waar hij naartoe kan vluchten. Dit is extra belangrijk tijdens de jaarwisseling vanwege het vuurwerk. Maar ook met de kerstdagen is de dagelijkse routine vaak anders en kan je kat behoefte hebben om een rustig plekje op te zoeken. Kijk welke ruimte je kat zelf uit kiest om naartoe te vluchten en plaats daar in de buurt alles wat je kat nodig heeft: voer, water, kattenbak, krab gelegenheid en natuurlijk een lekker plekje om te liggen.
 

Denk ook aan de zwerfkatten

Onze huistijgers hebben het best goed voor elkaar. Maar hoe redden de zwerfkatten buiten het? Ook zij hebben een schuilplaats nodig tegen weersinvloeden en vuurwerk. Zijn er bij jou in de buurt zwerfkatten? Meld het in elk geval bij een zwerfkattenopvang zodat zij maatregelen kunnen nemen. Schuilplaatsen kan je kopen, zelf maken of laten maken. Neem voor meer informatie over type en locaties contact op met Stichting Zwerfkatten Nederland of download hun handboek.

Hoe wen ik mijn buitenkat aan een kattenbak?

Doet je kat zijn behoeftes altijd buiten? Plaats dan een grote open bak met tuinaarde bij zijn schuilplaats. Laat hem daaraan wennen door hem in december al een paar keer een nacht binnen te houden, bijvoorbeeld bij slecht weer.

Blijf thuis

Plan een gezellige oudejaarsdag thuis. Laat je kat niet aan zijn lot over op oudejaarsdag terwijl jij elders aan het feesten bent. Je kat is gehecht aan je. Al is het maar omdat jij zorgt voor zijn eten. Je kat voelt zich dan ook veiliger als je thuis bent. Zelfs al vlucht hij onder het bed en zoekt hij geen contact met je.

Vuurwerkvrij pension

Ben je van plan om je kat naar een pension te brengen omdat hij toch niet bang is voor vuurwerk? Bedenk dan dat een kat in een vreemde omgeving bang kan zijn voor zaken waar hij thuis niet bang voor is. Dit komt doordat je kat thuis alle vluchtroutes kent en daarover zelf de controle heeft. Kies je voor een pension, reserveer er dan bijtijds één in een omgeving waar geen vuurwerk wordt afgestoken. Op zich is dat een hele effectieve manier om te voorkomen dat je kat bang wordt voor vuurwerk.

Oefenen met voerpuzzels

Voerpuzzels zijn in één woord geweldig! Als gedragstherapeut adviseer ik het vaak als onderdeel van het therapieplan bij probleemgedrag. Het stimuleert je kat om mentaal bezig te zijn. En dat is precies wat we ook willen tijdens de jaarwisseling! Als je lekker bezig bent met puzzelen vallen de knallen van het vuurwerk veel minder op. Deze afleiding moet je kat echter wel eerst onder de knie, of beter gezegd in de pootjes, krijgen. Begin daarom nu al met oefenen. Zoek je nog een leuk en nuttig sinterklaas- of kerstcadeautje voor je kat? Geef hem een voerpuzzel! Je vindt ze in de dierenspeciaalzaak of bijvoorbeeld op zooplus. Zoek op internet eens naar “hersenwerk voor katten” voor meer informatie en ideeen.
Vraag via het contactformulier op mijn website om de handleiding zodat ook jouw kat dit stap voor stap aan kan leren.
 

Valeriaan/stinkies

Valeriaan heeft een rustgevende werking. Het is absoluut geen vervanger van angst medicatie maar het kan je kat ondersteunen in de aanloop naar de jaarwisseling. Zakjes met de gedroogde wortel van de Valeriaanplant zijn te koop via bijvoorbeeld zooplus, maar wil je een goed doel steunen, kijk dan eens bij stichting Bastet. Laat de zakjes niet constant liggen maar berg ze op in een bus of zakje. Zo blijft het interessant voor je kat.

Welke dierenarts is bereikbaar?

Kijk bijtijds welke dierenarts er bereikbaar is tijdens de feestdagen. Beter voor niets opgezocht dan dat je in een panieksituatie moet gaan zoeken. Gewoon voor het geval dat!
 

Tips voor oudejaarsdag

 • Sluit ramen en luchtroosters om de kruitlucht zo veel mogelijk buiten te houden.
 • Controleer of er nergens een opening is waardoor je kat naar buiten kan vluchten.
 • Laat je kat niet alleen tijdens het vuurwerk.
 • Laat je kat met rust als hij naar een schuilplek vlucht.
 • Pak een bange kat niet op.
 • Nooit straffen bij angst!
 • Houd je kat binnen. Zelfs als je kat niet bang is voor vuurwerk. Elk jaar lees je weer horrorverhalen van dierenbeulen die zo nodig vuurwerk. . . kat… . (jullie weten wat ik bedoel. Ik kan het niet eens typen).
 • Maak één persoon verantwoordelijk om te voorkomen dat de kat naar buiten glipt.
 • Sluit op oudejaarsavond de gordijnen, laat het licht aan en zet de radio / tv wat harder aan (op een zender zonder vuurwerk!)
 • Probeer je kat af te leiden met interactief spel en/of voerpuzzels.
 • Steun je kat! Als je kat bij je komt reageer dan rustig en maak even tijd voor hem.
 • Laat één persoon binnen blijven en de kat bezig houden, als de rest een ‘rondje buren’ maakt.
 • Blijf zelf rustig!

Tip voor nieuwjaarsdag

Controleer je tuin/directe omgeving op vuurwerkrestanten en ruim ze op. Wacht met je kat naar buiten laten tot ook de buren de grootste rommel opgeruimd hebben. Hiermee verklein je de kans dat je kat allerlei ongezonde troep binnen krijgt. Katten lopen namelijk over de rommel heen en gaan daarna hun pootjes wassen.

Met deze tips begin je 2020 goed. Gelukkig nieuwjaar! 

Huisdierenoppas.nl 

Ada van der Molen - www.kattenadvies.com

 

Bijverdienen als kattenoppas? Meld je gratis aan en Help baasjes in jouw buurt!

Kattenoppas worden? Lees alles over het aanmelden voor kattenoppas werk

Huisdierenoppas Blog

 • 5 redenen waarom honden trekken aan de lijn

  Waarom trekken honden aan de lijn en wat kun je hieraan doen? Lees de 5 belangrijkste tips van Dominique Verschuren om trekken aan de riem te voorkomen.

  01 maart 2023
 • Welzijnsbewust opvoeden en trainen

  Gelukkig hoor en zie je het steeds meer. Het welzijnsbewust opvoeden en trainen van honden, paarden, katten en kleine knagers. Maar wat houdt dat welzijnsbewust opvoeden en trainen nou eigenlijk in?

  02 februari 2023
 • Wandelen met een hond

  Het klinkt zo alledaags: wandelen met je hond. Dat doet toch iedereen die een hond heeft? Maar wat houdt dat nu eigenlijk in?  En is zo’n wandeling voor iedere eigenaar en iedere hond hetzelfde?

  03 januari 2023