Terug naar overzicht

Zo verbeter je de relatie met je kat

28 september 2019

De ene kat is de andere niet. Ze hebben allemaal hun eigen persoonlijkheid en karakter. De ene kat ligt het liefst de hele dag op schoot, de andere is dagenlang van huis en komt alleen af en toe langs om te eten. De individuele voorkeuren van een kat bepalen hoezeer ze menselijk contact waarderen. Dit is bijvoorbeeld aaien, borstelen, spelen, praten, optillen en op schoot liggen.

Deze voorkeur hangt voor een groot deel af van het contact met mensen tijdens de socialisatie periode als kitten op een leeftijd van 2-7 weken. Het is belangrijk om je te realiseren dat het contact met elke kat anders is en om de voorkeur van je kat te respecteren.

Gelukkig kan je na die eerste 7 weken nog genoeg doen om het contact met je kat te verbeteren. Ik heb hiervoor 5 tips:

1. Straf je kat niet.

Een kat straffen helpt niet. Eén van de problemen met straffen is de timing. Het heeft geen enkele zin, en werkt zelfs averechts om je kat te straffen als je bij thuiskomst ziet dat ze bijvoorbeeld de bloemenvaas omgegooid heeft. Een ander probleem met straffen is dat je kat de straf koppelt aan jou. Je snapt dat dit jullie relatie niet ten goede komt! Je kan hier meer over lezen op mijn website onder persoonlijke tips.

2. Wees consequent.

Wees consequent in je contact met je kat. Mag je kat wel of niet op de bank? Mag ze ’s nachts wel of niet naar buiten? Net als bij kleine kinderen moet je daar ook bij katten duidelijk in zijn. Als ze ’s nachts wel naar buiten mag kan/moet je voor oudejaarsavond natuurlijk wel een uitzondering maken.

3. Wees voorspelbaar

Hou vaste dag routines aan voor onder andere spel en eten (als je kat niet doorlopend eten heeft staan). Als je kat de hele dag onverwachts geaaid en opgepakt wordt kan dat ook voor veel stress zorgen. Katten hebben immers graag de controle. Steek je hand uit en laat je kat eerst ruiken. Als ze contact zoekt met je hand en de staart gaat omhoog wil ze contact met je. Loopt ze weg? Probeer het dan later nog eens!

4. Laat het initiatief bij de kat en beloon!

Onderzoek heeft aangetoond dat de liefde, ook bij de kat, van twee kanten moet komen. Als je kat aandacht vraagt en jij negeert haar het grootste deel van de tijd moet je niet gek staan te kijken als je kat jou negeert als je haar vraagt om bij je te komen. Maak dus even tijd voor je kat als ze daarom vraagt. Voor volwassen katten  is vaak maar 5 minuten maar het is quality time. Kittens willen nog wel eens wat langer je aandacht hebben en die zijn natuurlijk gewoonweg onweerstaanbaar!

5. Train je kat

De relatie met je kat krijgt pas echt een boost als je op (een goede manier) gaat trainen met je kat. Jazeker, een kat kan je ook trainen! Dr. Sarah Ellis heeft er samen met John Bradshaw een heel duidelijk boek over geschreven met vele praktische toepassingen. Het is vertaald in het Nederlands en heet: Zo train je je kat. Ook verkrijgbaar als e-book. 

 

Lukt het met bovenstaande tips nog niet om de relatie met je kat te verbeteren? Neem dan contact met me op. Ik help graag!

 

Volgende keer weer een nieuwe tip.

Ada van der Molen - www.kattenadvies.com

Bron: Journal of Feline Medicine and Surgery (2013) 15

 

Bijverdienen als kattenoppas? Meld je gratis aan en Help baasjes in jouw buurt!

Kattenoppas worden? Lees alles over het aanmelden voor kattenoppas werk

Huisdierenoppas Blog