Terug naar overzicht

Waarom katten kopjes geven

03 juli 2020

Als gedragstherapeut voor katten krijg ik regelmatig verzoeken om hulp bij probleemgedrag van de kat. Mijn eerste stap is vaak uitleggen dat onze huiskat in grote lijnen nog steeds dezelfde eisen aan zijn omgeving stelt als zijn wilde voorouders. Door te voldoen aan die eisen kan je een heleboel problemen oplossen en verbeter je bovendien de gezondheid en het welzijn van je kat. 

Welke eisen stelt je kat aan zijn omgeving?

Liefde, eten, drinken en een dak boven zijn hoofd. Wat kan een kat zich nog meer wensen? Voor het antwoord op deze vraag moeten we kijken naar het dier wat de kat van nature is en wat normaal kattengedrag is. 

Een kat:

  • Is een zelfstandige jager die een groot deel van zijn tijd doorbrengt met zoeken naar geschikte jachtmogelijkheden. Hij moet zich daarbij beschermen tegen mogelijk gevaar zoals onbekende indringers.
  • Is een territoriaal dier. Hij vindt zijn omgeving heel belangrijk en voelt zich bedreigd als zijn territorium verstoord wordt, hetzij fysiek, hetzij door een ander mens of dier.
  • gebruikt geur, lichaamshouding en geluiden om zijn ongenoegen te uiten als hij zich bedreigd voelt.
  • Kan heel goed ruiken en horen. Vreemde geuren of geluiden die wij niet waar kunnen nemen of onbelangrijk vinden kunnen bij hem stress veroorzaken.
  • is sociaal maar op een andere manier dan wij. Een kat kan heel tevreden zijn als enige kat in het huishouden maar kan ook prima samenleven met andere katten, bij voorkeur met nestgenootjes. 

 

Waarom katten geur markeren

De mens is voornamelijk visueel ingesteld. Bij katten komen geuren echter op de eerste plaats. Ze gebruiken hun uitstekende reukvermogen om hun omgeving te verkennen.

Dat komt doordat kattent van oorsprong solitair levende dieren zijn. Via geuren kan je dan toch een boodschap achter laten voor soortgenoten. Door met hun kopje en lichaam langs voorwerpen te wrijven of hun nagels te scherpen aan de krabpaal markeren ze met natuurlijke feromonen de grenzen waarbinnen ze zich veilig en geborgen voelen.

 

Respecteer de markeringen van je kat

Poets deze markeringen niet weg! Vooral niet als er een nieuwe kat in huis geïntroduceerd wordt of bij andere veranderingen met dieren, mensen of de inrichting van het huis. Uiteraard moet er wel schoongemaakt worden. Gebruik hiervoor bij voorkeur microvezeldoekjes zonder extra schoonmaakmiddel en maak niet het hele huis in één keer schoon. Het gebruik van kunstmatige feromonen kunnen de natuurlijke katten-feromonen nabootsen en rust geven in een stressvolle of onbekende situatie.

 

Voorkom probleemgedrag

Sommige geuren zoals de geur van onbekende dieren of geparfumeerde producten, schoonmaakmiddelen of wasmiddelen kunnen bedreigend zijn voor katten. Zijn er bedreigende geuren terwijl de kat zijn eigen geur niet af kan geven, dan kan dit leiden tot probleem gedrag zoals urine of ontlasting achterlaten buiten de kattenbak of sproeien en krabben aan ongewenste voorwerpen. Soms kan het zelfs leiden tot stress-gerelateerde medische aandoeningen. Neem meteen contact op met je dierenarts of een gedragstherapeut als deze problemen zich voordoen.

Als katteneigenaar en als kattenoppas ben je een belangrijke schakel voor de gezondheid en het welzijn van de kat. Je bent de eerste die veranderingen in het gedrag opmerkt en dat is altijd een reden voor nader onderzoek.

 

Ada van der Molen - www.kattenadvies.com

 

 

Bron: Journal of Feline Medicine and Surgery (2013) 15

 

Bijverdienen als kattenoppas? Meld je gratis aan en Help baasjes in jouw buurt!

Kattenoppas worden? Lees alles over het aanmelden voor kattenoppas werk

Huisdierenoppas Blog