Terug naar overzicht

Tip: Welke eisen stelt je kat aan zijn omgeving?

03 januari 2019

Als gedragstherapeut voor katten krijg ik regelmatig verzoeken om hulp bij probleemgedrag van de kat. Mijn eerste stap is vaak uitleggen dat onze huiskat in grote lijnen nog steeds dezelfde eisen aan zijn omgeving stelt als zijn wilde voorouders. Door te voldoen aan die eisen kan je een heleboel problemen oplossen en verbeter je bovendien de gezondheid en het welzijn van je kat.

Welke eisen stelt je kat aan zijn omgeving?

Liefde, eten, drinken en een dak boven zijn hoofd. Wat kan een kat zich nog meer wensen? Voor het antwoord op deze vraag moeten we kijken naar het dier wat de kat van nature is. 

Een kat:

 • Is een zelfstandige jager die een groot deel van zijn tijd doorbrengt met zoeken naar geschikte jachtmogelijkheden. Hij moet zich daarbij beschermen tegen mogelijk gevaar zoals onbekende indringers.
 • Is een territoriaal dier. Hij vindt zijn omgeving heel belangrijk en voelt zich bedreigd als zijn territorium verstoord wordt, hetzij fysiek, hetzij door een ander mens of dier.
 • Gebruikt geur, lichaamshouding en geluiden om zijn ongenoegen te uiten als hij zich bedreigd voelt.
 • Kan heel goed ruiken en horen. Vreemde geuren of geluiden die wij niet waar kunnen nemen of onbelangrijk vinden kunnen bij hem stress veroorzaken.
 • Is sociaal maar op een andere manier dan wij. Een kat kan heel tevreden zijn als enige kat in het huishouden maar kan ook prima samenleven met andere katten, bij voorkeur met nestgenootjes.


Geef je kat wat hij nodig heeft om gelukkig te zijn

Tip 1 Lees: Geef je kat een veilige plek

Tip 2 Zorg voor een ruim en verspreid aanbod van essentiële middelen

Essentiële middelen zijn onder andere: voedsel, water, kattenbakken, krabgelegenheden, spelgelegenheden en rust- of slaapgelegenheden.

Dit is een absolute noodzaak als je meer dan één kat hebt. Een kat is namelijk eerder bereid om zijn territorium met een andere kat te delen als alles ruim voorradig is. Het helpt dan niet om bijvoorbeeld meerdere voerbakjes of kattenbakken naast elkaar te zetten. Het is juist belangrijk dat je katten elkaar kunnen ontlopen als ze daar zin in hebben en toch kunnen eten, gebruik maken van de kattenbak, etc. Bovendien vermindert spreiding het risico op competitie. Competitie kan ertoe leiden dat één kat fysiek een andere kat de toegang belemmert.

Dit zorgt uiteraard weer voor stress en mogelijk stress gerelateerde aandoeningen en probleemgedrag zoals onzindelijkheid.

Ook als je maar één kat hebt is het goed om van alle essentiële middelen meerdere aan te bieden. Je kan bijvoorbeeld door het hele huis brokjes verstoppen of aanbieden in voerpuzzels. Meerdere bakjes water (of misschien zelfs een fontein) zorgen ervoor dat je kat meer drinkt wat goed is voor zijn gezondheid. En door meerdere krabgelegenheden aan te bieden kan je kat heerlijk zijn geur verspreiden wat hem een veilig gevoel geeft. Je maakt je kat gelukkiger door hem keuzes te bieden!

Kattenbak waar plaatsen?

Tot slot nog iets om over na te denken: Hoe zou jij het vinden om je boterhammetje op het toilet op te eten? Niet zo fris toch? Zo denkt je kat er ook over. Met zijn uitstekende reukvermogen heeft hij er een hekel aan om te eten naast de kattenbak. Zijn voerbak kan hij niet verplaatsen. Een andere plek om te plassen is voor je kat echter niet zo’n probleem. Maar daar ben jij dan weer helemaal niet blij mee. 

Een ruim en goed verspreid aanbod van essentiële middelen is dus in ieders belang!

Volgende keer weer een nieuwe tip.

Ada van der Molen - www.kattenadvies.com

Bron: Journal of Feline Medicine and Surgery (2013) 15

Huisdierenoppas Blog

 • 5 redenen waarom honden trekken aan de lijn

  Waarom trekken honden aan de lijn en wat kun je hieraan doen? Lees de 5 belangrijkste tips van Dominique Verschuren om trekken aan de riem te voorkomen.

  01 maart 2023
 • Welzijnsbewust opvoeden en trainen

  Gelukkig hoor en zie je het steeds meer. Het welzijnsbewust opvoeden en trainen van honden, paarden, katten en kleine knagers. Maar wat houdt dat welzijnsbewust opvoeden en trainen nou eigenlijk in?

  02 februari 2023
 • Wandelen met een hond

  Het klinkt zo alledaags: wandelen met je hond. Dat doet toch iedereen die een hond heeft? Maar wat houdt dat nu eigenlijk in?  En is zo’n wandeling voor iedere eigenaar en iedere hond hetzelfde?

  03 januari 2023