Terug naar overzicht

Zo leert je jouw hond om (weer) alleen te zijn

19 augustus 2021

Honden zijn roedeldieren en leven dus van nature in een groep. Ze hechten zich maar al te graag aan mensen en de aandacht die ze daarvan krijgen. Je hond alleen thuislaten kan daarom nog wel eens voor opstand zorgen. Oefen het alleen thuis zijn stap voor stap om ervoor te zorgen dat hij niet in paniek raakt zodra hij alleen thuis is. Ben je in coronatijd veel thuis geweest, besef je dan wel dat je hond dan opnieuw moet wennen om weer alleen thuis te zijn.

 

Vertrouwen is wat jouw hond zoekt.

Het vertrouwen krijgen in dat het goed is om even alleen thuis te zijn is het allerbelangrijkste voor je hond. Dit leer je hem door hier stap voor stap aan te werken. Als pup ben je met veel spelen en aandacht ontvangen in je nieuwe huis en raakte je gewend aan continu gezelschap van de baasjes om je heen. Tijdens de afgelopen maanden in coronatijd raakte bijna alle honden met veel plezier weer gewend aan het continue gezelschap van de baas.

Het belangrijkste in het opnieuw laten wennen van je hond aan het ‘eventjes’ alleen thuiszijn is, het vertrouwen dat het goed is als de baas er niet is. Door samen met je hond stap voor stap te oefenen, kan hij straks in alle rust eventjes alleen thuisgelaten worden.

Oefeningen voor het alleen thuis zijn van een pup

Het vertrouwen krijgen in een nieuwe structuur is voor een puppy vaak het eenvoudigst. Een pup kan zich makkelijk aanpassen aan het ritme van de baas. Maar ook hierbij is het belangrijk om niet te snel te willen en stap voor stap dit vertrouwen op te bouwen. Na een speelsessie, wanneer de pup uitgeput is en met zijn bot in zijn mandje kruipt, verlaat je de kamer zonder een woord te zeggen en sluit je de deur achter je. Na een paar minuten, waarin de kleine zich niet leek te realiseren dat hij alleen was, kom je terug en geef je hem een traktatie.

Langzaam maar zeker legt de jonge hond een link tussen jouw vertrek en positieve verwachtingen. Bied de hond een bot of speeltje zodat hij tijdens jouw afwezigheid nog even lekker zijn aandacht daarop kan richten.

Je pup langer alleen thuislaten?

Mocht je een keer toch langer weg moeten, dan kan een hondenoppas aan huis of een hondenuitlaatservice een uitkomst bieden. Op Huisdierenoppas.nl vind je een hondenoppas in de buurt die tijdens jouw afwezigheid een uurtje aandacht kan geven aan jouw hond en even lekker naar buiten kan voor een poepje en een plasje.

 

Je hond leren om na corona weer alleen thuis te zijn.

Ook volwassen honden kunnen prima nieuwe dingen leren. Houd er alleen rekening mee dat zij hiervoor vaak net wat langer de tijd nodig hebben. Je zult merken dat wanneer je hond al eerder gewend was aan het alleen thuis zijn, dit een voordeel is in het opnieuw aanleren hiervan.

Voordat je jouw hond opnieuw laat wennen aan het alleen thuis zijn, is het belangrijk om na te gaan hoe jullie dagen tijdens de corona thuiswerk periode gevuld waren. Je kunt de oefening beginnen door je hond eerst even alleen te laten in een andere kamer. Loop weg naar een andere ruimte en zorg dat je hond je niet kan zien of volgen. Begin met een paar minuten en bouw dit vervolgens langzaam op.

Met een volwassen hond kun je voordat hij alleen thuisblijft eerst een uitgebreide wandeling maken. Hierdoor verlaag je zijn energie en wilt hij daarna maar één ding; even lekker slapen. Maak van jouw vertrek in ieder geval geen grote zaak. De spanning van je hond zal alleen maar hoger oplopen wanneer je er een uitgebreid afscheid van maakt. Zorg er vooral voor dat je zelf relaxt bent wanneer je oefent. Honden zijn intuïtief en op de baas gericht, jouw zenuwen hebben daarom ook invloed op jouw dier.

Even alleen zijn is best leuk!

De volgende keer dat je langer afwezig bent geweest, combineer je het terugkomen met wat speeltijd met de hond. Zorg dat je steeds iets langer wegblijft en kom altijd terug met iets waar je hond naar uit kan kijken. Mocht je toch een keer langer weg moeten, overweeg dan een hondenoppas of hondenuitlaatservice. Hier zoek je gemakkelijk naar een oppas in de buurt. 

 

Belangrijk, blijf consequent!

Verwacht niet dat je pup of oudere hond na een paar keer oefenen meteen al alleen thuis kan zijn. Wanneer je hond tijdens de eerste oefeningen jammerlijk gilt omdat hij zich ondanks alles in de steek gelaten voelt, moet je echt even doorbijten. Laat hem huilen, ook als je er zelf moeite mee hebt. Wees je ervan bewust dat hij anders je terugkeer rechtstreeks in verband met zijn gehuil brengt. Het resultaat? Hij zal een volgende keer nog luider en langer janken totdat je weer terug bent. Wacht daarom tot hij eindelijk tot rust komt en kom dan pas terug met een leuke/lekkere verrassing.

Bijverdienen als Huisdierenoppas? Meld je gratis aan en Help baasjes in jouw buurt!

Hondenoppas worden? Lees alles over het aanmelden voor hondenopppas werk

 

Huisdierenoppas Blog

 • 5 redenen waarom honden trekken aan de lijn

  Waarom trekken honden aan de lijn en wat kun je hieraan doen? Lees de 5 belangrijkste tips van Dominique Verschuren om trekken aan de riem te voorkomen.

  01 maart 2023
 • Welzijnsbewust opvoeden en trainen

  Gelukkig hoor en zie je het steeds meer. Het welzijnsbewust opvoeden en trainen van honden, paarden, katten en kleine knagers. Maar wat houdt dat welzijnsbewust opvoeden en trainen nou eigenlijk in?

  02 februari 2023
 • Wandelen met een hond

  Het klinkt zo alledaags: wandelen met je hond. Dat doet toch iedereen die een hond heeft? Maar wat houdt dat nu eigenlijk in?  En is zo’n wandeling voor iedere eigenaar en iedere hond hetzelfde?

  03 januari 2023