Terug naar overzicht

Slipketting, Wel of Niet? 

10 januari 2019

Toen ik mijn eerste hond kreeg zo'n 18 jaar geleden, ging ik braaf naar de hondenschool waar mij verteld werd dat ik een slipketting moest gaan gebruiken. Wanneer mijn hond dan iets deed wat niet mocht, zoals trekken aan de riem, dan moest ik een ruk aan de slipketting geven waardoor mijn hond zou begrijpen dat hij niet aan de riem mocht trekken en netjes naast mij moest gaan lopen. Gelukkig had ik een hond die niet veel aan de lijn trok en heeft hij weinig correcties gehad maar om aan te tonen dat het de gewoonste zaak van de wereld was om deze te gebruiken. Als theorie werd erbij verteld dat dit ook de manier was waarop de moederhond de pups corrigeerde in het nest. Wanneer ze iets deden dat niet mocht dan greep de moederhond de pup in de nek en de slipketting bootste dat na. Tja oké, dat neem je dan aan als onwetende eigenaar... 

Gelukkig heb ik hem niet lang gebruikt, mijn hond liep vrijwel altijd los en het gebruik van de slipketting gaf me ook geen fijn gevoel, ik wilde mijn hond geen pijn doen, dat was niet waarom ik een hond had genomen, bovendien zag ik de reactie van mijn hond na een correctie, hij verlaagde zijn houding, werd nerveus, keek steeds onzeker naar mij omhoog alsof hij niet snapte waarom ik dat deed....iets klopte er niet aan...

Gelukkig begon mijn interesse in hondengedrag toen al te groeien en heb ik dat ding al snel in de vuilnisbak gegooid, dit was niet de manier waarop ik met mijn hond om wilde gaan.

Later leerde ik dat de theorie die ons vroeger werd verteld over de moederhond die haar pups corrigeerde door ze in de nek te bijten ook totaal niet klopte! De enige keer dat de moederhond de pups ZACHTJES in haar bek neemt is om ze te verplaatsen bij gevaar. Er wordt niet gebeten, pups worden niet op de rug gelegd, niet bedreigd of geïntimideerd. Wanneer een pup eens de grens overgaat bij moeder dan is een starre blik of een zachte grom bijna altijd voldoende, honden zijn liefdevolle ouders en er wordt zelden agressie ingezet tijdens de opvoeding.

 

Werkt de slipketting?

De slipketting wordt in de meeste gevallen gebruikt om het trekken aan de lijn tegen te gaan, maar helpt dit ook? Ja en nee, de meeste mensen zijn niet concequent genoeg waardoor de lijn een groot gedeelte van de wandeling op standje "wurg" staat, in dit geval helpt het dus totaal niet tegen het trekken.

De slipketting was ook bedoeld om te corrigeren, dus wanneer de lijn strak kwam te staan dan gaf je een ruk aan de slipketting en dit zou ervoor moeten zorgen dat je hond weer naast je kwam lopen en dan hing de lijn weer los. Naast het feit dat de slipketting in de meeste gevallen op deze manier niet wordt gebruikt maar standaard wurgt, is het de vraag of je deze ruk je hond aan wil doen. Ik heb de slipketting zelf wel eens om mijn pols gedaan en er een flinke ruk aan gegeven....ik kan je vertellen dat dit allesbehalve fijn voelt, laat staan als die om je nek zou zitten waarbij hij even je luchtpijp dicht drukt....

Dus werkt het? Ja, het het kan werken maar de vraag is of je op die manier je hond bij je wil houden. Je kunt namelijk ook je hond leren om netjes naast je te lopen waarbij hij het fijn vind om bij je in de buurt te zijn zonder hem te pijnigen of angst in te boezemen. Dat is een keuze die ieder voor zich moet maken...

 

Heeft de slipketting ook nadelen?

Jazeker. Naast de fysieke nadelen zoals pijn wanneer er haar tussen de schakels vast komt te zitten (waarbij de haren er dus letterlijk uitgetrokken worden) en de mogelijke schade aan de nekwervels en de luchtpijp is er nog één heel groot nadeel aan de slipketting en dat is de associatie met "iets" in de omgeving op het moment dat je hond wordt gecorrigeerd.

Wat ik als hondentrainer heel veel zie zijn honden met een slipketting om die uitvallen naar andere honden (maar dit kan ook een kind zijn of iets anders wat hij ziet op het moment dat hij een ruk aan de slipketting krijgt).

Voorbeeld: je lieve enthousiaste labrador heeft voor het eerst zijn slipketting om want hij trekt zo aan de lijn wanneer hij een andere hond ziet. Zodra je labrador de andere hond ziet wil hij daar heen ("yeah, leuk spelen!") en hij krijgt een ruk aan de slipketting, "auwch" dat was pijnlijk en schrikken maar daar komt die andere hond aan "yeah, spelen!" en weer een ruk. "AUW" waarom doet mijn baas dit?? En je hond kijkt naar je op (hopelijk heb je dan geleerd om hem een koekje te geven maar de meeste eigenaren zullen wrs nu "zo, niet trekken" oid zeggen) en je loopt voorbij de hond. 

Dit gaat dezelfde wandeling nog een aantal keer zo waarbij je hond bij het zien van de andere hond de link gaat leggen tussen pijn (de ruk aan de slipketting) en het zien van de andere hond. Al gauw zal je hond mogelijk agressie gaan inzetten door bijv. te blaffen om de andere hond op afstand te houden en zo aan de pijn te ontkomen. 

De andere hond wordt dus de voorspeller van pijn, hij legt niet de link met het trekken maar met het zien van de andere hond. 

Nu heb ik nog een voorbeeld gegeven van een enthousiaste labrador maar wanneer je al een hond hebt die uitvalt naar andere honden omdat hij deze al spannend of zelfs eng vind om wat voor reden dan ook, dan kun je je voorstellen dat deze angst alleen nog maar groter wordt want hij is niet alleen bang voor de andere hond maar deze wordt ook nog eens de voorspeller van pijn dus de angst zal alleen maar toenemen.

Dezelfde koppeling kan gebeuren wanneer hij een kind ziet of een auto, dit heet klassieke conditionering en dit is de manier waarop een hond leert. Zou je het nu omdraaien en iedere keer als hij een andere hond of kind ziet een stukje kipfilet krijgen dan kun je je voorstellen dat andere honden of kinderen ook een andere betekenis zouden krijgen die veel positiever is. 

Bedenk dus HEEL GOED voor je een slipketting aanschaft of gebruikt wat je hiermee wilt bereiken. Helaas geldt hetzelfde voor slippende jachtlijnen, anti trektuigen, halti's, gentle leaders etc.... ze zijn allen in staat om je hond een naar/ongemakkelijk gevoel te geven en helpen zelden voor hetgeen waar je voor hebt gekocht zonder het welzijn van je hond aan te tasten. 

Een goede kynologisch instructeur of gedragsdeskundige kan je helpen om je hond te leren netjes naast je te lopen waarbij al deze correctiemiddelen niet nodig zijn. Je hond zal graag naast je willen lopen, een win - win situatie voor zowel jou als eigenaar als je hond. 

 

Ingrid de Jong
Passion4animals

Bijverdienen als Huisdierenoppas?
Meld je gratis aan en Help baasjes in jouw buurt!

Hondenoppas worden? Lees alles over het aanmelden voor hondenopppas werk of een hondenuitlaatservice

Huisdierenoppas Blog