01 maart 2023
Je arm zowat uit kom, afgeklemde vingers, je humeur tot het nulpunt en je hond hijgend en gefrustreerd. Dat is in het algemeen het plaatje dat hoort bij honden die trekken aan de lijn.
Hoe komt het nu dat zoveel honden hun eigenaar over straat sleuren? Ze willen dolgraag naar dat lekkere luchtje, die andere hond begroeten of richting het uitlaatveldje waar ze lekker los mogen.
Gezien het feit dat honden nu eenmaal sneller lopen dan wij is het een logisch gevolg dat ze gaan trekken aan de lijn als ze hun eigen tempo niet kunnen bepalen.
Toch zijn er een aantal andere oorzaken voor dit gedrag waar je misschien in eerste instantie niet aan gedacht hebt.
De hond heeft als pup altijd mogen trekken aan de lijn. Nu hij ouder is, wordt het door zijn gewicht en kracht als vervelend ervaren. De hond heeft echter nooit anders geleerd.
Puppy’s maar ook oudere honden zijn soms bang of gespannen buiten, vooral als ze op onbekend terrein komen of met prikkels in aanraking komen die ze spannend vinden. Door in de lijn te gaan hangen proberen ze zo snel mogelijk naar een veilige plek te komen en dat is meestal naar huis of naar de auto.
Honden die veel energie hebben, zijn ware stuiterballen aan de lijn. Vooral als ze minder beweging krijgen dan eigenlijk op grond van hun ras, leeftijd en/of karakter wenselijk is. Ook honden die om de een of andere reden nooit los mogen of aangelijnd weinig bewegingsvrijheid krijgen hebben vaak de neiging om aan de lijn te trekken.
Bij honden die oorspronkelijk gefokt zijn om bv. een slee voort te trekken, behoort het trekken aan de lijn tot rasgebonden.
Impulsieve honden en honden die snel overprikkeld zijn hebben de neiging om binnen een fractie van een seconde heftig te reageren op veranderingen in hun omgeving. Voor deze honden is het extra moeilijk om ontspannen aan de lijn te lopen.
Je kunt je natuurlijk aan de hand van bovenstaande opsomming afvragen wat de belangrijkste motivatie voor jou hond is om te trekken aan de lijn. Kijk daarbij ook eerlijk naar je eigen rol hierin.
Vanzelfsprekend heb je ook al van alles geprobeerd om het probleem op te lossen. Van corrigeren en lokken met voertjes tot cursus volgen bij een hondenschool. Je hebt vast ook al een arsenaal aan hulpmiddelen aangeschaft die niet of nauwelijks werken.
Bij groepslessen op een hondenschool is lopen aan de lijn vaak maar een klein onderdeel van een hele cursus. Meestal is er te weinig tijd om voldoende aandacht te kunnen schenken aan een mens-hond combinatie die problemen ervaart. Als jij en je hond behoefte hebben aan meer ondersteuning hebben op dat gebied is een individuele training bij een erkende hondencoach of gedragstherapeut een betere keuze.
Dominique Verschuren
Hondenbureau Samba
www.hondenbureausamba.nl
Ga je binnenkort voor het eerst oppassen op een huisdier? Dan weet je maar al te goed dat dit soms een beetje spannend kan zijn. Het is dan wel een erg fijne gedachte dat je hier goed op voor bent bereid.
Wat maakt een kat echt gelukkig? In dit artikel nemen we je mee en delen we tips om jouw kat de gelukkigste op aarde te maken.
Op vakantie! Heerlijk eten, zonnen en cultuur snuiven. Dat klinkt toch heerlijk? Het enige nadeel is dat je je kat niet kan meenemen. Maar dat betekent niet dat je je kat niet alsnog goed kunt verzorgen.